website statistics

Fredsavtalen mellom Egypt og Israel. v/ Oberst Ivar Viddal

Kveldens foredragsholder var oberst Ivar Viddal. Han tjenestegjorde i FNs fredsbevarende styrke (Multinational Forces & Observers in Sinai - MFO) i 1996. Han snakket om Fredsavtalen mellom Egypt og Israel og forhold rundt denne.

Oktoberkrigen mellom Egypt og Israel i 1973

Etter at president Nasser døde, måtte den nye presidenten i Egypt, Anwar al-Sadat, vise handlekraft. Han fikk med Syria i planleggingen av et felles angrep på Israel. Dette var kjent for israelsk etterretning, men ble ikke tatt på tilstrekkelig alvor. I Israel ble det sett på som et rop om ulv – ulv. Israel var derfor ikke forberedt da Egypt og Syria angrep den 6. oktober 1973. Israel ble den første tiden drevet på defensiven, men etter hvert fikk de overtaket. Supermaktene, USA og Sovjetunionen, sto på hver sin side i konflikten. USA forsynte Israel med militært materiell, mens Sovjetunionen gjorde det samme overfor den arabiske koalisjonen. Samtidig engasjerte supermaktene seg i et diplomati for å hindre at konflikten spredte seg og for å få til en våpenhvile mellom partene.

Den 22. oktober ble det, etter vedtak i FNs sikkerhetsråd, inngått en våpenhvile. Etter flere brudd på denne, endte krigen den 25. oktober. Begge innså at styrkeforholdet var slik at de ikke kunne fortsette å krige.

Etter krigen

Israel sto igjen som seierherre. Krigen styrket likevel den arabiske verden moralsk og Egypts president Sadat ble helt. I Israel førte krigen til oppvask i de politisk-militære strukturer.

Etter nederlaget søkte Egypt fred. Dette førte i 1978 til en politisk avtale mellom de to landene, Camp David-avtalen, og i 1979 Fredsavtalen. Begge var framforhandlet av USA.

For å underbygge de to lands sikkerhet ble flere mekanismer etablert, blant annet en streng regulering av militær aktivitet i respektive områder ved grensa. I denne buffersona var det forutsatt at en FN-styrke skulle settes inn, etter felles anmodning til Sikkerhetsrådet. På grunn av det rådende storpolitiske klimaet og at vetomakten Sovjetunionens var motstander av en slik styrke, ble det aldri fremmet et slikt forslag. USA tok derfor på selvstendig grunnlag initiativet til etablering av en internasjonal styrke. Dette førte til etableringen av Multinational Forces & Observers (MFO) i 1982 bestående både av militære styrker og sivile observatører.

MFO   

MFO skiller seg fra de fleste andre fredsbevarende styrker ved at den er satt inn for å overvåke en fredsavtale, ikke en våpenhvile. Et genialt trekk ved avtalen er at den ikke kan sies opp uten at den andre parten er enig.

MFO består av 11 land med ansvar for hver sine områder hvorav Norge er ett. Norge har bidratt med inntil 6 offiserer om gangen i ulike stabsfunksjoner. Den første militære sjefen for MFO, var general Fredrik Bull-Hansen. Han hadde en unik kulturforståelse, noe som kom godt med i møtet med partene.

MFOs oppdrag er å være:

·         Synlig

·         Observere, rapportere og bekrefte (verifisere). Styrkene opptrer i prinsippet uten våpen (brukes kun til nærforsvar)

·         Tilrettelegge for diplomatisk kontakt mellom Israel og Egypt

MFO har to militære hovedkvarter, ett nord og ett sør på Sinaihalvøya. Etter den arabiske våren i 2011 ble det nordlige hovedkvarteret forsøkt stormet av en rasende folkemengde i 2012. På grunn av den forverrede sikkerhetssituasjonen i nord, har deler av hovedkvarteret blitt flyttet til sør som er fredeligre.

Etableringen av MFO kunne ikke unngå å påvirke det lokale miljøet. For eksempel kunne noen tjene seg rike på å handle med styrkene.

Trolig blir de internasjonale styrkene stående i Sinai i lang tid. Sinai er transittrute for en omfattende kriminell virksomhet knyttet til for eksempel menneskehandel og smugling. En del av dette fanges opp av MFO. 

 Referent Eivind Amb 

                                                            ------------------------------------------------------

 

Kveldens møte ble ledet av president Gaute Arneson. Han minnet om at Rotary også i år skal bistå Frelsesarmeen med vakter ved julegryta. Det ble sirkulert liste for å sette seg opp på vakter.

Videre minnet han om at vaktlistene er endret. Listene ligger på hjemmesida under fanen Medlemskalender. Det har vært en del svikt i frammøtet. Det er viktig at medlemmene følger med på listene.

Han minnet også om at den 24. oktober er Verdens Poliodag og fortalte om det store engasjementet Rotary har hatt og har i kampen mot polio.

  

     



 
egoforedrag v/ Asle Skogstad

11. november 2024

egoforedrag v/ Asle Skogstad

Vårt relativt nye medlem Asle Skogstad kom fra Moelv Rotary klubb etter sommerferien, og holdt tradisjonen tro et foredrag om seg selv og sin bakgrunn på kveldens klubbmøte.

Åge Sørlundsengens Roma

28. oktober 2024

Åge Sørlundsengens Roma

Vårt medlem Åge Sørlundsengen tok oss igjennom Romas gater i dette spennende foredraget om Romas historie og mange spennende plasser som er vel verdt et besøk.

21. oktober 2024

Pilgrimsleden fra Oslo til Trondheim

Synnøve Solbakk fortalte om sine erfaringer med å gå Pilgrimsleden fra Oslo til Trondheim.

Anita Ihle tildeles Paul Harris

14. oktober 2024

Anita Ihle tildeles Paul Harris

Tidligere ordfører i Ringsaker kommune, Anita Ihle, holdt et fengende foredrag om sine 16 år som ordfører i kommunen vår. Biblioteket i Brumunddal var fullt av tilhørere.

Rotary hjelper Ringsaker kommune med montering av møbler i flyktningeboliger

24. september 2024

Rotary hjelper Ringsaker kommune med montering av møbler i flyktningeboliger

Rotary tar i et tak for fellesskapet!
Her ser vi to av våre medlemmer, Roar Wien til venstre sammen med Ivar Sundet, i full gang med møbelmontering i Gammelgata 6.

Egoforedrag v/Jonny Kildal

16. september 2024

Egoforedrag v/Jonny Kildal

Vårt relativt nye medlem Jonny Kildal holdt tradisjonen tro et foredrag om seg selv og sine interesser.

Guvernørbesøk v/DG Lidun Hareide, Ulstein Rotary klubb

11. september 2024

Guvernørbesøk v/DG Lidun Hareide, Ulstein Rotary klubb

Det ble arrangert felles møte med besøk av guvernør Lidun Hareide. Deltakende klubber av Moelv, Brumunddal og Hamar Vest. Vertskap for kvelden var Hamar Vest Rotaryklubb.

Besøk ved Statens vegvesen sin kontrollstasjon Ånestad i Løten

2. september 2024

Besøk ved Statens vegvesen sin kontrollstasjon Ånestad i Løten

Vi takker Vegvesenet for en interessant gjennomgang av deres hverdag.

Krigen i Ukraina, Kina og USA’s rolle

26. august 2024

Krigen i Ukraina, Kina og USA’s rolle

v/ oberstløytnant Erlend Andresen

Arthur Buchardt ble hedret med Rotary sin høyeste utmerkelse

24. juni 2024

Arthur Buchardt ble hedret med Rotary sin høyeste utmerkelse

Arthur Buchardt blir tildelt prisen for sin evne til å se nye utfordringer og muligheter i regionen og til å vise vilje og mot til å gjøre investeringer som har vært helt sentrale og avgjørende viktige for utviklingen i Brumunddal og i kommunen for øvrig.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Ulven Skjenkeri
Adresse: Nygata 12
Postnummer: 2380
Sted: Brumunddal.
Land: NO
Møtedag: Mandag
Møtetid: 19:00
Møtespråk: no

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

District - Rotary RSS