Foredraget tok utgangspunkt i Ringsaker Kommunes (heretter R.K.) organisering av reformen.
Samhandlingsreformen er en helsereform som ble vedtatt av Stortinget og igangsatt 2012. De fire første årene var en innføringsperiode med statstilskudd pr. sengepost som øremerkede midler.
R.K. var tidlig ute fra 2012 og nøt godt av statens incitamenter. Det ble i 2012 nedsatt en tverrfaglig gruppe som utarbeidet retningslinjer for organisering av R.K. samhandlingsmodell.
Etter ferdig behandling i kommunen ble det framforhandlet avtale med Sykehus Innlandet og deretter sendt søknad til Departementet som godkjente kommunens plan.
Sentralt i samhandlingsreformen er kommunalmedisinsk senter (Kms.) som for Ringsaker ble plassert på Tømmerli. Her ble 16 sengeplasser definert som medisinske sengeplasser. Intensjonen med reformen er at mange pasienter kan behandles på et lavere nivå enn på sjukehusene. Det er fastleger og legevakt som henviser pasienter til det medisinske senteret. I realiteten er reformen en helsereform som hovedsakelig berører eldregruppen av pasienter, men den kan behandle pasienter ned til 16 år.
Fra 2016 mottar kommunen midler gjennom de øremerkede midlene i rammetilskuddet. Ringsaker har 4,7 kommunale akutt-døgnplasser på Tømmerli. Det er 1,9 legestillinger tilknyttet senteret samt alle nødvendige ressurser som spesialsykepleiere, fysioterapeuter, ergoterapeuter. Det kan drives forebyggende, kurativ samt palliativ behandling ved senteret.
I 2013 behandlet senteret 16 pasienter. I 2015 142 pasienter. Det antas at ca. 200 pasienter vil bli behandlet på Kms i løpet av 2016. Dette er øyeblikkelig-hjelp-pasienter. Totalt behandlet Kms 350 pasienter i 2015.
Reformen ble iverksatt for å spare penger i sykehusforetakene gjennom å behandle pasientene nærmere hjemmet og på et lavere medisinsk nivå der dette var forsvarlig.
Sanaker fremholdt at R.K. har vært framoverlent i organisering og igangsetting av reformen. Det har vært et omfattende arbeid, men resultatet og virksomheten ser ut til å være i godt gjenge i Ringsaker.
Det var et meget positivt og engasjerende foredrag om et noe ‘tørt’ tema. Det ble stilt en rekke spørsmål til foredragsholderen fra medlemmene.
Ref. Morten Mellbye
11. november 2024
Vårt relativt nye medlem Asle Skogstad kom fra Moelv Rotary klubb etter sommerferien, og holdt tradisjonen tro et foredrag om seg selv og sin bakgrunn på kveldens klubbmøte.
28. oktober 2024
Vårt medlem Åge Sørlundsengen tok oss igjennom Romas gater i dette spennende foredraget om Romas historie og mange spennende plasser som er vel verdt et besøk.
21. oktober 2024
Synnøve Solbakk fortalte om sine erfaringer med å gå Pilgrimsleden fra Oslo til Trondheim.
14. oktober 2024
Tidligere ordfører i Ringsaker kommune, Anita Ihle, holdt et fengende foredrag om sine 16 år som ordfører i kommunen vår. Biblioteket i Brumunddal var fullt av tilhørere.
24. september 2024
Rotary tar i et tak for fellesskapet!
Her ser vi to av våre medlemmer, Roar Wien til venstre sammen med Ivar Sundet, i full gang med møbelmontering i Gammelgata 6.
16. september 2024
Vårt relativt nye medlem Jonny Kildal holdt tradisjonen tro et foredrag om seg selv og sine interesser.
11. september 2024
Det ble arrangert felles møte med besøk av guvernør Lidun Hareide. Deltakende klubber av Moelv, Brumunddal og Hamar Vest. Vertskap for kvelden var Hamar Vest Rotaryklubb.
2. september 2024
Vi takker Vegvesenet for en interessant gjennomgang av deres hverdag.
24. juni 2024
Arthur Buchardt blir tildelt prisen for sin evne til å se nye utfordringer og muligheter i regionen og til å vise vilje og mot til å gjøre investeringer som har vært helt sentrale og avgjørende viktige for utviklingen i Brumunddal og i kommunen for øvrig.