website statistics

Kjetil Korstveit: Status for norsk innvandringspolitikk


UDI – Utlendingsdirektoratet – første instans saksbehandling – bredt spekter av saker: asylsakene (liten andel), familiegjenforening, studentvisum, arbeidstillatelser mv. UDI oppfordrer og legger til rette for lovlig retur. Myndighetene betaler returbillett og gir økonomisk stønad. Hvis man ikke oppnår frivillig retur, gjør politiets utlendingsenhet jobben med uttransportering. Skal også legge til rette for ønsket innvandring. Cirka 1.000 ansatte i UDI. 6 regionkontorer – hovedoppgaven er drift av asylmottak – bygger opp og ned kapasitet – jobber med returarbeidet.

UNEUtlendingsnemnda - behandler klager og fatter vedtak i 2. instans. En form for forvaltningsdomstol. Beslutninger kan normalt ikke påklages. Både UDI og UNE ligger under Justis- og beredskapsdepartementet. UNE fatter vedtak som får betydning for UDIs praktisering – f.eks. av hvilke land man kan returnere asylsøkere til.

IMDI (Intergrerings- og mangfoldirektoratet) er helt adskilt fra UDI. Oppgaven er å bosette flyktningene. I dag mer enn 6000 flyktninger som venter på å komme ut til en kommune.

Barne-, ungdoms- og familieetaten. Håndterer asylmottak for mindreårige under 15 år

Politiets utlendingsenhet i Oslo. Alle asylsøkere må registrere seg her når de kommer til landet. Har også ansvar for å returnere de som får avslag.

Utenriksstasjonene. I fjor behandlet disse stasjonene 168.000 visumsaker. De sjekker også om opplysninger som blir gitt av asylsøkere stemmer.

Landinformasjon – uavhengig organ som skaffer informasjon om de enkelte landene – skal ikke tolke informasjon – gjøres av de ulike etatene som jobber med de enkelte sakene – f.eks. Somalia-saker.

 

Politikere/departement kan gi en instruks på lovtolking, f.eks. i saken vedrørende lengeværende barn, - ikke myndighet på enkeltsaker.

Av avslåtte saker så reiste i 2014 1.600 frivillig, 3.000 med tvang. Mange av disse kommer tilbake. Når man har vært ute av Schengen en periode, kan man få saken vurdert på nytt.

Politiets utlendingsenhet returnerte cirka 8.000 personer i 2014. Returnerer også «Dublinere» - til det første landet man søkte om opphold i.

Cirka 7.500 fikk innvilget flyktningestatus i 2014 (67% av de som søkte) (Sverige 59%). I år er en stor andel fra Syria og Eritrea. Her blir cirka 99% av sakene innvilget.

Etter at en sak er avslått i UDI – får advokat (5 timer) som kan prosessere sak mot UNE. Etter dette er saken avsluttet. Enhver henvendelse til offentlig myndighet skal imidlertid besvares. En person som har fått saken sin avslått i UNE, kan derfor be myndighetene om å se på saken på nytt,- omgjøringsbegjæring.

I inntil ett år er man asylsøker,- etter at saken er avsluttet i UNE, så er man ikke asylsøker lenger. Inntil et års behandlingstid. Etter dette er man utlending med ulovlig opphold i Norge.

Mange av de som kommer, kommer via smuglernettverk. Man ønsker å stoppe mafialignende nettverk som driver nettverkene med menneskehandel. Man betaler normalt 5-10.000 Euro for å komme over Middelhavet.

Samarbeid med politidirektoratet og PST for å avdekke mistanke om krigsforbrytelser mv. blant asylsøkerne. Man vet normalt ikke hvem som er medlemmer av f.eks. IS. Egen enhet i UDI som arbeider med saker som angår rikets sikkerhet. Særskilt fokus på Syria-saker.

Vi er iht. internasjonalt lovverk forpliktet til å beskytte personer som kan risikere dødsstraff i hjemlandet dersom de sendes tilbake. Men dersom man reiser hjem på ferie, så kan man risikere tilbakekallelse. Undersøkelser viser at mange norske SIM-kort og bankkort brukes i hjemlandet. Gir grunnlag for mistanke om at man drar til hjemlandet selv om man hevder behov for beskyttelse.

Bostedskontroll benyttes for å avdekke om personer snakker sant om sitt påståtte hjemsted. Man må f.eks. beskrive området, kjente myndighetspersoner mv. for å godtgjøre at man er fra aktuelt område.

Det er svært få som leverer pass ved ankomst til Norge: 9% 2014, 6% i 2013.

Innvandring fra Afrika følges opp tett med daglig oversikt over antall mv. Bekymring for den videre utviklingen av dette.

En eventuell ordning med 10.000 ekstra kvoteflyktninger over en to-års periode vil trolig bli betydelig utfordring for norske kommuner. Stor innvirkning på driften av asylmottak.

Nytt på migrasjonsfeltet:

  • Ny mottaksstruktur

  • Familiegjenforening for flyktninger

  • Økt krav til botid for permanent oppholdstillatelse

  • Ny behandling av beskyttelsesbehovet

  • Tilbakekallelse av tillatelser (løgn, ferietur til hjemlandet)

  • Barnefamilier får prøvet saken på nytt

  • Endringer i norsk asyl- og flyktningpolitikk?

Referent: Rune Bye


 
egoforedrag v/ Asle Skogstad

11. november 2024

egoforedrag v/ Asle Skogstad

Vårt relativt nye medlem Asle Skogstad kom fra Moelv Rotary klubb etter sommerferien, og holdt tradisjonen tro et foredrag om seg selv og sin bakgrunn på kveldens klubbmøte.

Åge Sørlundsengens Roma

28. oktober 2024

Åge Sørlundsengens Roma

Vårt medlem Åge Sørlundsengen tok oss igjennom Romas gater i dette spennende foredraget om Romas historie og mange spennende plasser som er vel verdt et besøk.

21. oktober 2024

Pilgrimsleden fra Oslo til Trondheim

Synnøve Solbakk fortalte om sine erfaringer med å gå Pilgrimsleden fra Oslo til Trondheim.

Anita Ihle tildeles Paul Harris

14. oktober 2024

Anita Ihle tildeles Paul Harris

Tidligere ordfører i Ringsaker kommune, Anita Ihle, holdt et fengende foredrag om sine 16 år som ordfører i kommunen vår. Biblioteket i Brumunddal var fullt av tilhørere.

Rotary hjelper Ringsaker kommune med montering av møbler i flyktningeboliger

24. september 2024

Rotary hjelper Ringsaker kommune med montering av møbler i flyktningeboliger

Rotary tar i et tak for fellesskapet!
Her ser vi to av våre medlemmer, Roar Wien til venstre sammen med Ivar Sundet, i full gang med møbelmontering i Gammelgata 6.

Egoforedrag v/Jonny Kildal

16. september 2024

Egoforedrag v/Jonny Kildal

Vårt relativt nye medlem Jonny Kildal holdt tradisjonen tro et foredrag om seg selv og sine interesser.

Guvernørbesøk v/DG Lidun Hareide, Ulstein Rotary klubb

11. september 2024

Guvernørbesøk v/DG Lidun Hareide, Ulstein Rotary klubb

Det ble arrangert felles møte med besøk av guvernør Lidun Hareide. Deltakende klubber av Moelv, Brumunddal og Hamar Vest. Vertskap for kvelden var Hamar Vest Rotaryklubb.

Besøk ved Statens vegvesen sin kontrollstasjon Ånestad i Løten

2. september 2024

Besøk ved Statens vegvesen sin kontrollstasjon Ånestad i Løten

Vi takker Vegvesenet for en interessant gjennomgang av deres hverdag.

Krigen i Ukraina, Kina og USA’s rolle

26. august 2024

Krigen i Ukraina, Kina og USA’s rolle

v/ oberstløytnant Erlend Andresen

Arthur Buchardt ble hedret med Rotary sin høyeste utmerkelse

24. juni 2024

Arthur Buchardt ble hedret med Rotary sin høyeste utmerkelse

Arthur Buchardt blir tildelt prisen for sin evne til å se nye utfordringer og muligheter i regionen og til å vise vilje og mot til å gjøre investeringer som har vært helt sentrale og avgjørende viktige for utviklingen i Brumunddal og i kommunen for øvrig.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Ulven Skjenkeri
Adresse: Nygata 12
Postnummer: 2380
Sted: Brumunddal.
Land: NO
Møtedag: Mandag
Møtetid: 19:00
Møtespråk: no

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

District - Rotary RSS