website statistics

Transpantasjon av hornhinner

v/ Kristiane Haug Berg


 

Skader, betennelser og sykdommer i hornhinnen kan føre til svekkelse av syn og smertefulle tilstander. Tusenvis av nordmenn har gjenvunnet synet ved transplantasjon av en hornhinne. Årlig trenger rundt 300 nordmenn hjelp, så behovet for nye hornhinner er stort. Nesten alle -uavhengig av alder og sykdom - kan bli donor​

Sideinnhold

​Norsk hornhinnebank og Senter for øyeforskning er samlokalisert på øyeavdelingen, Ullevål sykehus OUS. Arbeidet i en hornhinnebank innebærer å innhente, preparere, lagre, evaluere og utlevere donorhornhinner til transplantasjon.
Donorhornhinner innhentes i hovedsak fra avdøde ved sykehus hvor man foretar hornhinnetransplantasjoner, eller ved nærliggende sykehus. Donorhornhinnen oppbevares i varmeskap i en beholder fylt med en væske som bidrar til at cellene i hornhinnen opprettholder god kvalitet. Hornhinnen kan oppbevares inntil fire uker før den brukes til transplantasjon

Hornhinnen består av tre lag med forskjellige type celler (epitel, stroma og endotel) i tillegg til to avgrensende membraner (Bowman’s membran og Decemet’s membran). Cellelagene utgjør ulike vev med forskjellige funksjoner. 
For å ha et godt syn må hornhinnen være klar, ha en jevn tykkelse og krumningen må være riktig. Skader, betennelser og sykdommer i hornhinnen kan føre til svekkelse av syn og smertefulle tilstander. En hornhinnetransplantasjon vil ofte være eneste mulige behandling.

Hornhinnetransplantasjon
Den første vellykkede hornhinnetransplantasjonen ble utført i 1905 i Tsjekkia (Moffatt et al, 2005). Den første vellykkede hornhinnetransplantasjonen i Norge ble utført av Dr. Per Riise ved St. Torfinns hospital på Hamar i 1933 (Johansen, 1978). Ved en hornhinnetransplantasjon erstattes en syk eller skadet hornhinne med en donorhornhinne. Hornhinnen har ikke blodkar og avstøtningsfaren er derfor redusert.

Under selve operasjonen fjernes den sentrale delen av den uklare hornhinnen og erstattes med en donorhornhinne som blir sydd fast med en meget tynn tråd. Det utføres både transplantasjon av hele hornhinnen og deler av hornhinnen, f.eks endoteltransplantasjon (DSAEK), ved Øyeavdelingen ved OUS.

Behov
Hornhinnetransplantasjon er den hyppigst utførte formen for transplantasjon i verden. I Norge er behovet cirka 350 transplantasjoner per år. Oslo Universitetssykehus, Ullevål har den største øyeavdelingen i landet og har opparbeidet seg stor ekspertise innen hornhinnebank og transplantasjonskirurgi. Behovet for å dekke vår region er cirka 100-150 operasjoner i året, men vi får også henvist pasienter fra andre regioner.
I dag er tilgangen på hornhinner for liten i forhold til behovet, og mange pasienter må vente i lang tid med sterkt redusert syn og i noen tilfeller med kraftige smerter.

Donor
Nesten alle kan bli hornhinnedonorer og det er derfor viktig å ta stilling til om man ønsker å gi bort sine hornhinner etter døden. Pårørende vil alltid bli informert og spurt om samtykke i forkant av en eventuell hornhinnedonasjon. Det er verdt å merke seg at hornhinnedonasjon foreløpig ikke er inkludert på donorkortet fra Stiftelsen Organdonasjon. Hornhinner hentes fra avdød donor innen 24 timer etter dødens inntreden.

Personell
Norsk hornhinnebank er samlokalisert med Senter for Øyeforskning, og forskere med bred erfaring i cellebiologi, genetikk og proteinkjemi arbeider tett opp i mot Norsk hornhinnebank for å optimalisere våre prosedyrer.

 

Kristiane Haug Berg, PhD


Enhetsleder / Forsker
Norsk Hornhinnebank / Senter for øyeforskning
Øyeavdelingen
Klinikk for kirurgi og nevrofag
OUS, Ullevål



 
Besøk på Tjerne gård i Gaupen

19. mai 2025

Besøk på Tjerne gård i Gaupen

Gårdbruker Anne Cathrine Blakstad tok oss imot på tunet på Tjerne gård i Gaupen.

Dugnad for Ringsakeroperaen

13. mai 2025

Dugnad for Ringsakeroperaen

Dugnadsgjengen tar seg en velfortjent hvil etter å ha flyttet diverse utstyr for Ringsakeroperaen.

Foredrag ved Leif Atle Viken

12. mai 2025

Foredrag ved Leif Atle Viken

Viken holdt en interessant gjennomgang av sine aktiviteter, spesielt knyttet til eiendomsutvikling av Ringsaker.

28. april 2025

Ego-foredrag ved Gunnar Thyness

Gunnar ble født i Tromsø i 1932.

Sikteskive på plass på Lierberget

27. april 2025

Sikteskive på plass på Lierberget

Klubben vår har nå satt opp enda en sikteskive, denne gang på Lierberget.

Bærekraftig matproduksjon i en ulvetid v/ Birger Svihus, prof. i ernæring

7. april 2025

Bærekraftig matproduksjon i en ulvetid v/ Birger Svihus, prof. i ernæring

Professor Svihus ga oss en grundig gjennomgang av bærekraftig matproduksjon bl.a. knyttet til kostholdsråd.

Vi rydder oss ut av Fuglseng

27. mars 2025

Vi rydder oss ut av Fuglseng

Brumunddal Rotary deltok på dugnad for å forberede løsøre-auksjon.

24. mars 2025

Egoforedrag v/Frank Strype

Frank Strype er forholdsvis ny som medlem i Brumunddal Rotary og holdt et veldig interessant foredrag om seg selv og hvilke aktiviteter som fyller dagen.

Bedriftsbesøk hos Kristian Hovde på Hovde Gård

17. mars 2025

Bedriftsbesøk hos Kristian Hovde på Hovde Gård

Hovde Gård driver stort produksjon av storfe og slaktegris.

Skreiaften på Lillehammer

3. mars 2025

Skreiaften på Lillehammer

Til sammen 21 deltagere (medlemmer og ledsagere) satte seg på 17.03 toget til Lillehammer for å delta på skreimiddag.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Ulven Skjenkeri
Adresse: Nygata 12
Postnummer: 2380
Sted: Brumunddal.
Land: NO
Møtedag: Mandag
Møtetid: 19:00
Møtespråk: no

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

District - Rotary RSS