Matglede
v/Turid Winjusveen Olsen fra Matgledekorpset i Innlandet.Turid
Winjusveen Olsen arbeidet ved Landbruksavdelingen hos Fylkesmannen i Hedmark da
Matgledekorpset i Hedmark ble startet i 2019, som et pilotprosjekt på oppdrag
fra Landbruks- og matdepartementet. Formålet var å gi veiledning, råd og
inspirasjon til institusjoner for å forbedre mattilbudet til eldre og øke
måltidsgleden og trivselen blant beboerne. Det heter nå Matgledekorpset i
Innlandet, og ledes av Statsforvalteren. Korpset består av fagpersoner med
kompetanse innen mat, ernæring, restaurant og service, blant annet kokker og
sykepleier. Tilsvarende korps er nå opprettet i mange fylkeskommuner.
Maten som
blir laget på institusjoner har ofte hatt lav kvalitet. Matgledekorpset skal
passe på og hjelpe kommunene. Mat serveres i alt fra barnehager til sykehjem.
Mat er helse. Kommuneledelse, helse og kjøkkenfolket må samarbeide. I kommunene
er det ofte små kjøkken med svak matfaglighet som ikke samarbeider. Kjøkkenledelsen
kan ha lav status. Ringsaker kommune har en kjøkkensjef som er kommunalsjef. Frivilligheten
er også viktig. Matgledekorpset har blant annet følgende erfaringer etter 3 år:
·
Mat
bør lages fra bunnen og det bør brukes mer lokal mat. Ta fram og ta vare på
lokale mattradisjoner.
·
Kast
mindre mat. Nær halvparten av maten som produseres på institusjonskjøkken
kastes. Østre Toten har redusert dette og Hamar arbeider med saken.
·
Menyen
bør planlegges for variasjon.
·
Middagen
er ofte grei, andre måltider varierer i kvalitet, men lunsjen er særlig svak.
·
Samspill
mellom kjøkken, pleie og ledelse er viktig for helheten.
·
Hva
er et godt måltid? Det er mer enn god og variert mat. Måltidshygge er viktig
for helsa. Mange får økt matlyst av å spise sammen. Kveldsmaten kan endres fra
ferdig smurte skiver til brett med mat som kan velges etter eget ønske.
·
Pårørende
kan involveres ved at de av og til spiser sammen med beboere.
·
Hjemmeboende
spiser ofte alene. Mange blir sittende for mye hjemme. Kan være vanskelig å
aktivere/få med ut.
·
Måltidshyppigheten
bør være 4 ordetlige måltider hver dag.
·
Det
er for lite kompetanse om ernæring og for mange eldre som er underernærte. Det
gjelder også hjemmeboende.
Foredraget
ble holdt med stor entusiasme for saken, og det ble belyst med mange konkrete
eksempler som ikke gjengis her.
Eilert
Ellefsen
referent
10. september 2025
Verdensdagen for forebygging av selvmord
Brumunddal Rotary Klubb er med i et felles prosjekt som går ut på å arrangere en møterekke om forebygging av selvmord. Den 10. september, verdensdagen for forebygging av selvmord, ble det første møtet arrangert.
8. september 2025
Guvernørbesøk - sammen med Moelv Rotary
Distriktsguvernør Morten Mo presenterte hovedlinjene for Rotarys virksomhet og tanker og forventninger for rotaryåret.
25. august 2025
Videreutvikling av Sykehuset Innlandet HF
Prosjektdirektør Randi Mølmen hadde en meget god og interessant gjennomgang av ny sykehusstruktur i Innlandet.
18. august 2025
Senior Egoforedrag v/Einar Horneman Øfsti
Etter en innledning med info om forestående 75-års jubileum samt planlagt prosjekt om forebygging av selvmord, så holdt Einar sitt egoforedrag.
11. august 2025
Medlemsmøte med opptak av nytt medlem
Walter Wagner ble tatt opp som nytt medlem, og han holdt samtidig sitt egoforedrag.
23. juni 2025
"Vandring" i gamle Brumunddal
Planlagt vandring i Nerkvernområdet ble, som følge av dårlig værvarsel, istedet et veldig interessant innendørs foredrag ved Thor Bøhmer.
2. juni 2025
Foredrag om Færøyene v/Gaute Arneson
Gaute ga oss interessant og nyttig informasjon fra en studietur til Færøyene sammen med noen kolleger.
27. mai 2025
Moelv sykehjem - orientering og befaring
Kommunalsjef Sverre Rudjord tok oss med på en runde i det nye sykehjemmet i Moelv.
19. mai 2025
Besøk på Tjerne gård i Gaupen
Gårdbruker Anne Cathrine Blakstad tok oss imot på tunet på Tjerne gård i Gaupen.
13. mai 2025
Dugnad for Ringsakeroperaen
Dugnadsgjengen tar seg en velfortjent hvil etter å ha flyttet diverse utstyr for Ringsakeroperaen.