website statistics

President i Norges kokkemesteres Landsforening, Helge Erling Johansen

Om kokkelandslaget og deres utfordringer og krav som stilles.

Johansen er fra Drammen. Ble faglært kokk i 1974. Har også i tillegg til matfaget vært maler/håndverker i familiebedrift, restauranteier/-direktør og flere andre spennende stillinger.

Har vært president i Norske kokkers landsforening (NKL) og Norske kokkers landsforening Buskerud. Har hatt mange andre spennende verv i kokkeverdenen, inklusive delegat på verdenskongresser.

Norge har tre kokkelandslag. I 1968 ble kokkelandslaget stiftet, med fokus på unge kokker. I dag har vi også Kokkelandslaget Junior og Kokkelandslaget Community Catering.

Kokkelandslagene utnevnes for 4 år ad gangen.

Støtteapparatet består av daglig leder, 2 sjåfører, teknisk ansvarlig og 5-6 andre personer. Koster ca. 1 mill pr. måned å drifte Kokkelandslagene.

Sponsorer er viktige! Tine er generalsponsor. Gilde, Asko, Prior osv. er også blant sponsorene som til sammen gir 9-10 mill. NOK til Kokkelandslaget.

NKL er tilsluttet Nordisk Kjøkkensjef Federation (Federation des Chefs de Cuisine) og World Chefs. 10 millioner faglærte kokker er medlemmer. Norge med sine 1600 medlemmer er verdens beste!

Organisasjonen Worlds Chefs bidrar med mat i utsatte kriseområder rundt om i hele verden.

 De norske kokkene ble Verdens beste kokkelandslag da de vant OL i Stuttgart februar 2020, rett før Covid-19 slo til for fullt.

 Konkurransekulturen er tydelig i Norge. Avholder Norgescup og konkurranser for kokkelærlinger, for konditorer osv. Norge vant OL i kokkefaget både i 2008 og 2020.

Målet med konkurransene er å styrke kokkefaget og øke rekrutteringen til faget.

 11.000 timer går fort med for laget til en større konkurranse. Kokkene tar med egen mat til samlinger hvor konkurranserettene plukkes ut. Kalles fagdugnad fordi det kreves så mye egeninnsats både fra deltagere og omgivelsene. Ofte utfordringer da kokkene må fritas fra daglige jobber. Så deltagerne har i realiteten ikke fritid på 4 år.

Dimensjonen på OL-seier er større enn de fleste evner å se.

 I OL 2020 tok altså seniorlandslaget gull, i tillegg tok juniorlandslaget sølv. Community Catering tok 5. plass av 28 lag. Ganske utrolig.

Sverige ble nr. 2 senior, og Danmark og Island fulgte tett på. Norden dominerer kokkeverdenen fullstendig fordi de har best arbeidsmoral og har flest vinnerskaller, mener Johansen.

 Community Catering går ut på å lage mat til mange samtidig. Kostøret pr. fat i internasjonale konkurranser er maks 5 Euro. Skal bl.a. lage mat til 120 personer i konkurransene. Juniorene lager mat til 80 personer i konkurransene.

 Utvelgelsesprosessen til landslagene er tøff. Plukker de beste fra seneste lag til neste lag, sammen med nye talenter.

 Internasjonale dommere er kurset i faget, tar minst 6 år å bli A-dommer, dvs. internasjonal dømming. Må ha vært med i konkurransene selv for å bli A-dommer. Finnes i dag ca. 125 A-dommere i verden, er voldsomt attraktivt å være dommer. Hvilke dommere som skal dømme i en konkurranse blir ikke offentliggjort før konkurransen starter.

 Vanskelig å si hvorfor Norden er så sterkt representert blant de beste lagene. 

Johansen avsluttet foredraget med visning av flere korte filmsnutter fra konkurranser Norge har vunnet.

 

Referent Pål Engen Strand

 


 
Om og bedriftsbesøk til Doktorgården og odontia. v/ Tannlege Jørn Bang-Larsen

15. november 2021

Om og bedriftsbesøk til Doktorgården og odontia. v/ Tannlege Jørn Bang-Larsen

Jørn fortalte litt om tannlegevirksomheten i Doktorgården. Bedriften har gått fra 1 tannlege og 2 sekretærer, til i dag å være en mye større bedrift med 5 tannleger, kjeveortoped, 3 tannpleiere og mange tannhelsesekretærer. Klikk på overskrift for mer.

Kommunalsjef Sverre Rudjord orienterte om utviklingen av covid19 i Ringsaker

8. november 2021

Kommunalsjef Sverre Rudjord orienterte om utviklingen av covid19 i Ringsaker

Kommunalsjef Sverre Rudjord orienterte om utviklingen av covid19 i Ringsaker, og om hvilke tiltak som etter hvert ble iverksatt fra 19. februar 2020 og frem til i dag.
Det har vært tre covid19-relaterte dødsfall i Ringsaker. Det har vært påvist Corona h

Dala Makers

1. november 2021

Dala Makers

Karl Einar Røste fortalte om etablering av Dala Makers som har lokaler i kjeller etasjen i det gamle Ulven bygget i Brumunddal. Klikk på overskrift for mer stoff.

Egoforedrag Amund Kristoffersen

18. oktober 2021

Egoforedrag Amund Kristoffersen

Hovedtema var egoforedrag av Amund Kristoffersen. Dessuten redegjorde presidenten for medlemsutviklingen i distrikt 2005 og om leieavtalen for vårt nye møtelokale. (Klikk på overskrift for mer omtale)

Bedriftsbesøk til Kvarstad sjokoladefabrikk på Rudshøgda

11. oktober 2021

Bedriftsbesøk til Kvarstad sjokoladefabrikk på Rudshøgda

Sjokoladeproduksjon og salg av produkter har i flere år vært drevet på Kvarstad gård i Ringsaker. Virksomheten ble i 2021 flyttet til nye lokaler på Rudshøgda hvor det også er etablert et utsalgsted med kafeteria. (Klikk på overskrift for å se alt!)

Endelig nytt lokale

20. september 2021

Endelig nytt lokale

Endelig ser det ut til at Brumunddal Rotary klubb får fast møtelokale. Klubben har stått uten møtelokale en lang stund, men kveldens møte ble en vellykket test av nytt lokale i Ulven Skjenkeri.
Som seg hør og bør holdt Erik Ulven første foredrag!

HØFY - Høyskolen for yrkesfag ved Trond Bjørge

19. oktober 2020

HØFY - Høyskolen for yrkesfag ved Trond Bjørge

Bakgrunn for etableringen: ønske om å styrke yrkesfaglig utdanning. Etablere en sømløs vei fra yrkesfag i videregående skole til høyere utdanning som bachelor og master.

President i Norges kokkemesteres Landsforening, Helge Erling Johansen

12. oktober 2020

President i Norges kokkemesteres Landsforening, Helge Erling Johansen

Om kokkelandslaget og deres utfordringer og krav som stilles.

Om å jobbe i oljå – kvinnelig plattformarbeider på Osebergfeltet. v/Hilde Sandberg

21. september 2020

Om å jobbe i oljå – kvinnelig plattformarbeider på Osebergfeltet. v/Hilde Sandberg

Hilde Sandberg startet sin arbeidskarriære på oljeplattformer i Nordsjøen. Her forteller hun om et spennende og utfordrende liv. Samtidig tok hun høyere utdannelse innen oljesektoren. Bildet viser Oseberg plattformen

Prosjektet Impande

14. september 2020

Prosjektet Impande

Vår klubb har inngått en prosjektavtale med den humanitære organisasjonen Impande i Sør-Afrika. Morten Mellbye har besøkt området hvor prosjektet drives og forteller om sine inntrykk derfra og om forholdene i Sør-Afrika generelt..

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Ulven Skjenkeri
Adresse: Nygata 12
Postnummer: 2380
Sted: Brumunddal.
Land: NO
Møtedag: Mandag
Møtetid: 19:00
Møtespråk: no

Møtekalender
Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

District - Rotary RSS